Over mij

Mijn foto
Geborenen met 2 linkerhanden heb ik toch een hobby gevonden, die dit kleine gebrekje lekker camoufleert. Ik ben zot van koken, bakken, proeven, genieten, zien genieten...

woensdag 2 januari 2013

Nieuwjaarsstronk met champagneroomvulling,fijne toetsen van mango en meringue

Eindejaarsperiode da's FEEST FEEST FEEST! Daar hoort natuurlijk een speciaal gebakje bij... Na het lezen en het uittesten van een aantal lekkere en speciale vullingen, heb ik de volgende feestbuche gemaakt... Een nieuwjaarsstronk met champagneroomvulling,fijne toetsen van mango en meringue.  Fris, feestelijk en licht exotisch.

Voor dit receptje heb je 3 grote onderdelen:
het bakken van de biscuit, het maken van de room en het bakken van de meringue.

Het beste maak je eerst de meringue:
125 gram eiwit
125 gram witte suiker
125 gram poedersuiker
1 theelepel maiszetmeel
1 bakplaat met boterpapier
1 spuitzak
Weeg het eiwit tot je125gram hebt en voeg er evenveel gewone suiker aan toe. Doe dit in je keukenrobot en mix tot het eiwit stijf is.
Neem in een ander kommetje de poedersuiker en roer er 1 lepel maiszetmeel onder. Zet je mixer op de laagste stand en meng er schep na schep de poedersuiker onder tot het eiwit mooi vast geklopt is.
Doe het geklopte eiwit in een spuitzak en spuit op je bakplaat een driedubbele worst.
Bak deze gedurende een uur op 120°.

Dan maak je de rolbiscuit:
5 eieren
150 gr. suiker
125 gr. bloem
25 gr. maizena
zakje vanillesuiker
zout
silicone  bakmat
Leg je eieren 5 minuutjes in een kommetje warm water. Klop vervolgens deze eieren samen met de suiker en vanillesuiker in je keukenrobot gedurende 10 minuten. Zeef de bloem, de maizena en het zout. Schep deze vervolgens lepel voor lepel door het eiersuikermengsel op de laagste stand van je keukenrobot.
Schep je beslag op de bakplaat en bak je biscuit gedurende 20 minuten op 170°.
Laat de biscuit eerst 10minuten afkoelen met de siliconemat onderaan. na 10 minuutjes draai je alles om en haal je voorzichtig de siliconemat eraf.

Vervolgens maak je de champagneroom:
100 gr suiker
100 ml champagne of cava
1 citroen
3 eidooiers
3 bl gelatine
400 ml slagroom
De helft van de suiker met het sap van de citroen, de citroenschil en de champagne aan de kook brengen, ongeveer 5 minuten laten trekken.
Het vocht zeven, iets laten afkoelen.
De eidooiers met de andere helft van de suiker luchtig kloppen.
Mengsels bij elkaar doen en zachtjes verwarmen tot het gaat binden, daarna de geweekte gelatine erbij doen.
Slagroom stijf kloppen.
De champagnecrème op ijs of in ijskoud water kloppen tot het helemaal afgekoeld is.
De champagne crème mengen met de stijfgeklopte slagroom.

In de koelkast laten afkoelen. De rolbiscuit helemaal insmeren met de champagneroom.
1/4  mango erg fijn snijden. Deze stukjes over de biscuit verdelen. De meringue op lengte van de biscuit bijsnijden en aan het uiteinde van de biscuit leggen. Rol de biscuit op. Besmeer hem met de rest van de room. Als je zin hebt, kan je de stronk nog versieren!

Tante Sies!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten